انتخاب رشته کنکور هزارتوی پیچیده پیش روی جوان 18 ساله
به گزارش وبلاگ عصر نو، شاید بتوان گفت یکی از بخش هایی که در چندین دهه هیچ تغییری متوجه ساختار آن نشده است، انتخاب رشته داوطلبان ورود به دانشگاه پس از کنکور سراسری است و جای تعجب اینجاست که این عدم تغییر ناشی از درستی و بیمشکل بودن آن نیست! در حقیقت مسائل همان است که از چند سال قبل با آن روبرو بوده ایم:

· زمان بسیار کم برای انتخاب رشتهای مناسب
· اطلاعات تقریباً صفر از رشته ها، بازار کار کنونی و آینده شغلی
· کارنامه ناقص سازمان سنجش که به جای یاری کردن به داوطلب خود کلاف سردرگمی است و بدتر باعث گیج شدن افراد میگردد
شاید بتوان گفت فرآیند انتخاب رشته به وسیله داوطلبان از سال های قبل از کنکور آغاز می گردد اما تجربه نشان داده است که عملاً این فرایند بعد از آزمون سراسری آغاز می گردد و کسب اطلاعات در خصوص رشته ها، شناختن علاقه و بازار کار در خوش بینانهترین حالت محدود به زمان تقریبا یک ماههای که بین روزکنکور تا اعلام نتایج وجود دارد می گردد که مسلماً این زمان برای انتخابی که یک عمر زندگی فردی و اجتماعی را تحت شعاع قرار می دهد کافی نیست.
روی دیگر ماجرا جایی است که تمام تفکرات و نقشه هایی که داوطلب در ذهنش پرورانده بود با آمدن کارنامه و فهمیدن رتبه نقش برآب میگردد و ما با کسی روبرو هستیم که کاخ آرزوهایش به یکباره فروریخته است و باید کمتر از یک هفته تمام مراحل را از ابتدا انجام دهد، خب در نظر بگیرید حضور یک فرد با تجربه که هم نسبت به رشته های دانشگاهی شناخت خوبی داشته باشد و هم اینکه امکان تعامل با فردی را داشته باشد که تمام افکارش تحت تأثیر رتبه اش بهم ریخته است چقدر میتواند مثرثمر باشد و از انتخاب های هیجانی جلوگیری نماید.
باتلاق دیگری که داوطلب با آن روبرو است، پیدا کردن رشتهای مناسب با توجه به شرایط خود، خانواده و جامعه است. معیارهای پسران با دختران فرق دارد! البته اگر هم متفاوت نباشد، شرایط جسمی، بازارکار، دیدگاه های سنتی خانواده ها و مدارس فاکتورهایی هستند که تمام انتخاب ها را تحت تاثیر قرار می دهند و یک جوان هجده ساله باید تمام انرژی خود را صرف مقابله با آن ها کند و یا تسلیم جبر گردد. توصیه ویژه ما به داوطلبان این است که حتما اطلاعات خود را در زمینه آشنایی با رشته ها و بازارکار رشته ها افزایش دهند که در این زمینه می توانند از مقالات معرفی رشته های دانشگاهی سایت موسسه یک شو بهره ببرید.
اینجا دو گانه شغل یا علاقه در مقابل این جوان هجده ساله قرار میگیرد که تقریباً هیچ شناختی نسبت به بازار کار ندارد و وقتی هم به آنالیز گزینه های مختلف میپردازد، به علت تفاوت فاحشی که شرایط شغلی با آرزوها و اهدافش دارد مثل بیکاری و شرایط تورمی افسار گسیخه، نبود سیکل های معین و فرآیندهای قانونی جهت بکارگیری فارغ التحصیلان، موانع موجود جهت راه اندازی کسب و کارهای شخصی به سردرگمی و ناامیدی افراد دامن میزند. متاسفانه این داستان به اینجا ختم نمیگردد و با تمام این تفاسیر، هیچ مرجع تخصصی جهت آگاهی دادن و ایجاد شناخت وجود ندارد و هر کسی با توجه به تجربیات خود و گشت و گذار در اینترنت به معرفی رشته های دانشگاهی می پردازد.
در راستای پیدا کردن علاقه و این که چه مهارتی یک فرد دارد توصیه می گردد داوطلبان کنکور از تست های شخصیت شناسی استفاده نمایند در این راستا گروه آموزشی یک شو با نظارت استاد مهدی فرهادیان خدمات گسترده ای به دانش آموزان و داوطلبان ارائه می دهد و در این زمینه از تمام کسانی که با موسسه یک شو انتخاب رشته خود را انجام می دهند تمامی تست های شخصیت شناسی به گونه ای انجام می گردد که در نهایت منجر به شناخت و انتخاب نهایی می گردد.
مصیبت بعدی، خود کارنامه کنکور و ساختار انتخاب رشته سازمان سنجش است. بر اساس قانون مصوب و نحوه انتخاب، رشته ها در چهار دسته، دسته بندی شده اند: ناحیه، قطب، استان و کشور اما رتبه ای که در کارنامه داریم، منطقه و کشور است. ما از متولیان انتخاب رشته می خواهیم شرح بدهند که چرا و رتبه در استان، ناحیه و قطب چرا در کارنامه وجود ندارد و با چه عددی داوطلب باید گزنیش گردد! یا اینکه چرا شخصی که در تهران و منطقه یک واقع شده است و رتبه در منطقهاش 200 شده است نسبت به شخصی که در شیراز واقع شده است و رتبه اش در منطقه یک، 180 شده است از شانس بیشتری در انتخاب رشته های شهر تهران برخوردار است. مگر جز این است که امکانات رفاهی و آموزشی در مرکز بیشتر از تمامی نقاط است! اگر اجحاف نیست، چه چیزی نام دارد! شاید پس از شنیدن این صحبت ها تعجب نموده باشید اما به این موضوع سهمیه های 5 درصد و 25 درصد را هم اضافه کنید. من اینجا وارد جزئیات نخواهم شد چون مجالی نیست اما اگر کسی که کار آن به صورت حرفهای انتخاب رشته کردن نباشد وارد قضیه نگردد، کار برای یک داوطلبی که هیچ چیزی از نوع گزینش سازمان سنجش نمیداند سخت میگردد.
در حقیقت دانش آموزان در سیستم کنونی انتخاب رشته با یک گردونه شانس روبرو هستند.
موسسه یک شو با تجربه 13 ساله و اشراف به تمام چالش های گفته شده در این مقاله و نظارت استاد فرهادیان و تیم مشاوره ایشان در مشاوره و انتخاب رشته، سالانه به طور میانگین برای 5000 نفر از دانش آموزان کشور به صورت حضوری و غیرحضوری انتخاب رشته انجام می دهد که قبولی صد در صد آن ها را به همراه داشته است.
منبع: چمدان