کشفیات تازه مریخ نورد پشتکار؛ سنگ های سیاره سرخ، سبز هم هستند
به گزارش وبلاگ عصر نو، مریخ در بین زمینی ها به عنوان سیاره سرخ شناخته می گردد و تصویر رایج و پذیرفته شده آن، شامل سنگ ها و حفره های سرخ رنگ است.
این همان چشم انداز ای بود که دانشمندان هنگام فرود مریخ نورد پشتکار در دهانه جیزرو انتظار داشتند. مریخ زمانی آب مایع، هوا و میدان مغناطیسی داشت و این دهانه به عنوان بخشی از یک دریاچه یا بخشی از یک سیستم رودخانه ای غنی بود. اما چیزی که مریخ نورد روی سطح این دهانه پیدا کرد حیرت آور بود: به جای سنگ های رسوبی مورد انتظار که به وسیله رودخانه ها شسته شده و در کف انباشته شده اند، سنگ هایی در کف این دهانه یافت شد که طبیعت آتشفشانی دارند. به طور خاص، آن ها از دانه های درشت کانی الیوین [به رنگ سبز] تشکیل شده اند. این سنگ، نسخه گل آلودتر و کمتر جواهرنشان از سنگ پریدوت است. پریدوت در سواحل هاوایی وجود دارد که این سواحل را به رنگ سبز تیره درآورده است.
نتایج تحقیقات مربوط به این موضوع در مجله ساینس منتشر شده است.
راجر وینز، محقق حوزه سیاره شناسی که رهبری طراحی و ساخت سوپرکم مریخ نورد پشتکار را برعهده داشت به تجزیه و تحلیل نمونه های سنگ و معین نوع و منشا آن ها یاری می نماید.
وینز می گوید: متوجه شدیم که این سنگ های آذرین[ محترقه] لایه ای، با سنگ های آذرینی که این روزها در زمین داریم متفاوت هستند. آن ها بسیار شبیه سنگ های آذرین روی زمین در ابتدای پیدایش آن هستند.
سنگ ها و گدازه هایی که مریخ نورد پشتکار در مریخ آنالیز می نماید، نزدیک به چهار میلیارد سال قدمت دارند. صخره های قدمت دار زمین به علت صفحات تکتونیکی فعال زمین و بعلاوه اثرات هوازدگی، فرسوده و شکسته شده اند اما ماجرا در مریخ فرق دارد به طوریکه این سنگ ها بکر هستند و تجزیه و تحلیل آن ها بسیار آسان تر است.
تحقیق بر روی صخره های مریخ، نحوه تکامل و تاریخچه آن ها به محققان یاری می نماید متوجه شوند چگونه ممکن است حیات در مریخ به وجود آمده باشد. آن ها می تواند این موضوع را با زندگی اولیه و شرایط در زمین باستان مقایسه نمایند.
نمونه ای از کانی اولیوین
بریونی هورگان، دانشیار علوم زمین در کالج پوردوی آمریکا و یکی از دانشمندان این تحقیق، می گوید: یکی از دلایلی که ما درک دقیقی از مکان و زمان پیدایش حیات روی زمین نداریم این است که آن سنگ ها اغلب از بین رفته اند بنابراین بازسازی محیط های باستانی روی زمین واقعا سخت است. صخره هایی که پشتکار در جیزرو روی آن ها می چرخد کم و بیش میلیاردها سال قدمت دارند و منتظرند تا به آن ها نگاه کنیم. این یکی از دلایلی است که مریخ آزمایشگاه مهمی برای درک منظومه شمسی اولیه است.
دانشمندان می توانند از شرایط موجود در مریخ اولیه برای یاری به قیاس محیط و شرایط روی زمین همزمان با آغاز حیات استفاده نمایند. درک این موضوع به دانشمندان یاری می نماید تا شرایط مشابه را در سیارات و قمرهای دیگر جست وجو نمایند. بعلاوه این موضوع منجر به درک عمیق تری از فرآیندهای بیولوژیکی در زمین می گردد.
جست وجوی زندگی یکی از اهداف اصلی مریخ نورد پشتکار و یکی از دلایل فرود آن بر دهانه جیزرو است.
هورگان می گوید: ما از تماشا نتایج بهتر درباره مواد ارگانیک و محیط های قابل سکونت باستان هیجان زده ایم. همه نمونه هایی که در حال بازگرداندن آن ها هستیم قرار است به ما یاری نمایند تا تاریخچه حیات میکروبی باستانی در مریخ را درک کنیم.
تجهیزات و ابزارهای نوآورانه به مریخ نورد یاری می نماید تا ماموریت خود را به گونه ای انجام دهد که هیچ مریخ نورد دیگری تا به امروز آن را انجام نداده است.
هورگان شرح می دهد: ما از مدار به این صخره ها نگاه می کردیم و می گفتیم که چه لایه های زیبایی دارند. بنابراین فکر می کردیم آن ها سنگ های رسوبی هستند. اما وقتی از نزدیک به آن ها در مقیاس میلیمتری نگاه کردیم متوجه شدیم که این ها سنگ های رسوبی نیستند.
وی اضافه می نماید: آن ها در واقع گدازه های باستانی هستند. لحظه بزرگی بود که متوجه شدیم چرا در زمین ما به این نوع اکتشافات احتیاج داریم.
وی شرح می دهد: ابزارهایی که ما روی مریخ نورد داریم بسیار حیاتی هستند زیرا تا زمانی که از ابزارهای میکروسکوپی شگفت انگیز مریخ نورد برای تماشا این سنگ ها استفاده نکرده بودیم درک منشا این سنگ ها غیرممکن بود.
منبع: انتخاب