روستای لافت قشم؛شهر بادگیرها و بناهای خشتی، تصاویر

به گزارش وبلاگ عصر نو، لافت یکی از معروف ترین روستا های بخش مرکزی شهرستان قشم می باشد که در شرق جنگل های حرا واقع شده است. اگر مسافر قشم هستید، راهتان را به سمت شمال غربی جزیره کج کنید. تابلو های راهنما شما را تا روستای لافت قشم راهنمایی می کنند. این بخش از جزیره، رونق خودش را مدیون بندر تاریخی لافت و جنگل های دیدنی حرا است. مسافرانی که به شوق تماشای جنگل های دریایی به این بخش جزیره می آیند، ابتدا باید وارد بندر لافت شوند؛ اما نمی دانند که بافت زیبای روستا آن ها را درگیر می کند.

روستای لافت قشم؛شهر بادگیرها و بناهای خشتی، تصاویر

از جزیره لافت تا جزیره قشم

جزیره ای که اکنون به نام قشم می شناسید در قدیم نام لافت را یدک می کشید. جزیره لافت در حقیقت بُعد وجودی و اصلی قشم امروزی بوده که بعد ها با کم رونق شدن بندر به گوشه ای خزیده تا به نام بخش مرکزی و توریستی قشم، میزبان گردشگران و بازدیدکنندگان جنگل های حرا باشد. روزگاری بندر لافت برای خودش ابهتی داشت. این بندر مرکز داد و ستد با کشور های عربی و اروپایی و هند بود. پیرمردان امروز روستای لافت قشم، دریا نوردانی بودند که با لنج های خود سفر می کردند تا در تجارت با کشور های دیگر سهیم باشند.

هنوز هم می توان پیرمردانی را یافت که به جهت دنیا دیدگی به زبان های مختلف مسلط هستند. متاسفانه امروز دیگر از آن هیاهوی قدیم بندر و رونق بازار ها و تجارت های کلان با کشور های خاور دور، خبری نیست و لنج داران تنها کالا هایی را از بندرعباس تا بندر های دوبی و پاکستان حمل می کنند.

با قدم زدن در روستای لافت قشم، حس گم شدن در تاریخ را تجربه خواهید کرد. صدای مرغان دریایی و هیاهوی لنج ها شما را به حاشیه بندر فرا می خواند. مردان پرتلاش روستای لافت همچنان روزی خود را از دریا می گیرند. ماهیگیرانی از دور دست ها در میان دریا دیده می شوند و قایق هایی که با سرعت بالا گردشگران را تا جنگل های حرا همراهی می کنند. لنج های پارک شده در ساحل دریا، حس حضور در بندر را واقعی تر می کنند. تنها جای سوت کشتی ها خالی است.

ترکیبی از سازه های چوبی و خشتی در زمین های مسطح و تپه های اطراف، جذابیت این روستای تاریخی را به کوچه های پر فراز و نشیب می کشد. در این میان آثار تاریخی متعددی نظیر قلعه نادری، قلعه پرتغالی ها و چاه های تلا وجود دارد که شما را جلب خود می کند. مسجد های روستا همچون شاخص های مرکزی به شما هشدار می دهند که وارد محله دیگری شدید. تجسم آنچه قرار است ببینید بسیار لذت بخش است. در آنجا خبری از غروب های دلگیر نیست؛ تماشای غروب خورشید در پس دریای پهناور از میان بافت قدیمی روستای لافت قشم، آرامش خاصی را برایتان رقم می زند.

با اینکه ساخت و ساز های امروزی به جهت توسعه منطقه، کالبد روستای لافت قشم را تغییر داده؛ اما همچنان بخش اصلی و بافت قدیمی روستا دست نخورده مانده تا شاهدی بر قدمت بندر لافت باشد. این بافت قدیمی به طول یک کیلومتر و به موازات ساحل در بخش مرکزی لافت امروزی قرار گرفته است. معماری بافت اصلی روستا به صورت یکپارچه و فشرده می باشد که از بنا های خشتی و بادگیر های قدیمی تشکیل شده است.

چاه های تلا و آب انبار هادر بافت قدیمی، چندین مسجد وجود دارد که روستا را به محله های مختلف تقسیم می کنند. چاه های تلا و آب انبار ها از دیدنی های معماری این بخش می باشند که با جمع آوری آب های سطحی، مسئولیت تأمین آب شیرین منطقه را بر عهده دارند. معماری بافت روستا به گونه ای است که سیلاب ها و بارندگی ها را در سطح روستا کنترل و آب های شیرین سطحی را به چاه ها هدایت می کنند. شیب جهت های اصلی، سر ریز چاه ها را به دریا هدایت می کند.

با کمی نگاه کردن در گوشه و کنار این منطقه می توانید بنا های تاریخی و قلعه های رو به ویرانی را مشاهده کنید که یادگاری از گذشته های بسیار دور روستای لافت قشم می باشند. قلعه پرتغالی ها، قلعه نادری، گورستان قدیمی و آب انبار های کهن از جمله جا های دیدنی و تاریخی لافت به تعداد می فرایند.

فرهنگ غنی روستای لافت قشم

روستای لافت قشم یکی از بخش های قدیمی جزیره است که فرهنگ غنی دارد. مردمان لافت به گویش قشمی و با لهجه فارسی بندر صحبت می کنند. در این روستا لافتی ها با لباس های سنتی تردد می کنند؛ مردان با لباس دشداشه و عمامه سفید، زنان با روسری های عربی و روبند های سنتی. البته ارتباط بندر لافت با کشور های دیگر موجب شده تا فرهنگ لافتی ها کمی تغییر کند تا جایی که شاهد برخی پوشش های امروزی و افزایش تجمل گرایی و بهره وری از کالا های خارجی در منطقه خواهیم بود. اکنون مردمان بندر کهن سال لافت جریان زندگی را از طریق لنج سازی، صیادی و لنج داری می گذرانند.

شرایط اقلیمی و آب و هوایی منحصر به فرد جنگل های حرا و اطراف این منطقه باعث شده اند تا گونه های متنوعی از پرندگان در آن حضور داشته باشند. برخی از این پرندگان لافت را به نام زیستگاه همیشگی انتخاب نموده و برخی مهاجر هستند. از جمله پرندگان این منطقه می توان به لک لک، حواصیل، مرغ دریایی و مرغابی اشاره نمود.

در کنار پرندگان گوناگون لافت، می توان آبزانی مانند صدف های منحصر به فردی به نام کلینگ، مار دریایی و همچنین قورباغه و خرچینگ را مشاهده کرد.

جریان هوای مرطوب غرب و شمال، بارندگی در جزیره قشم را کنترل می کنند. اگر مهمان چند روزه جزیره باشید منظم بودن چرخه بارندگی را به خوبی حس می کنید. یک روز کاملا آفتابی، روز دوم افزایش رطوبت هوا و پیدایش ابر ها و روز سوم بارندگی؛ همین چرخه دوباره تکرار می شود. از لحاظ آب و هوایی، جزیره قشم جزو اقلیم های گرم و مرطوب کشورمان محسوب می شود که حداقل دمای بین صفر تا 46 درجه سانتی گراد را به خود دیده است. این شرایط دمایی شامل روستای لافت قشم هم می شود.

بی شک اگر تابستان به به بندر لافت بروید، از گرمای خیلی زیاد و شرجی بودن هوا کلافه می شوید. تحمل روز های خیلی گرم برای ساکنان روستا هم طاقت فرسا است؛ شما که دیگر جای خودتان را دارید. اگر به نیت گشت و گذار و بازدید از جاذبه های طبیعی و تاریخی به جزیره قشم سفر می کنید، برای اواخر پاییز تا اوایل فروردین برنامه ریزی کنید. در این زمان می توانید در دمای بین 20 تا 25 درجه به روستای لافت قشم بروید و از تماشای جنگل های حرا لذت ببرید.

منبع: گردشبان

به "روستای لافت قشم؛شهر بادگیرها و بناهای خشتی، تصاویر" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "روستای لافت قشم؛شهر بادگیرها و بناهای خشتی، تصاویر"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید