حلوای بوشهری ها که ثبت ملی شده است
به گزارش وبلاگ عصر نو، سودابه معموری ـ کارشناس ثبت میراث ناملموس استان بوشهر ـ درباره این حلوای محلی گفت: حلوای سَردوبوندو (سَرده بن دو) مربوط به منطقه ها شبانکاره و حیات داوود در شهرستان های دشتستان و گناوه است که ترکیبات آن، شامل خرما ترجیحا از نوع کبکاب به علت داشتن شیره زیاد، آرد، لِلِک(گَمَنه: بلغور)، ماست، روغن و کره محلی است.
او درباره طرز تهیه سَردوبوندو شرح داد: برای طبخ این حلوای مغذی و پرطرفدار ابتدا کره را ذوب و از صافی رد می نمایند، سپس للک را در روغن تفت می دهند و به کرۀ مذاب اضافه می نمایند و چند دقیقه این مخلوط را هم می زنند. در ادامه چند دقیقه به آن موقع می دهند تا للک ها ته نشین شوند و روغن را جدا نموده و در گوشه ای می گذارند.
این کارشناس ثبت میراث ناملموس استان بوشهر ادامه داد: پس از آن، آرد را در ماهیتابه بو می دهند تا طلایی گردد و زیر اجاق را خاموش می نمایند و خرماهایی را که هسته شان را گرفته اند و در آرد بو داده اند، ورز می دهند تا حسابی مخلوط شوند. سپس مخلوط خرما و آرد را به لِلِک، اضافه می نمایند و دوباره روی شعله آن ها را مخلوط و بعد ماست را نیز اضافه می نمایند و در نهایت به همراه کرۀ آب شده که قبلا جدا نموده اند، مصرف می نمایند.
به گفته معموری، این حلوای محلی در اسفند سال 1401 با شماره ثبت 2832 در لیست ملی میراث ناملموس کشور به ثبت رسیده است.
منبع: گردشبان