اختلال یادگیری در بچه ها ، علت و درمان
به گزارش وبلاگ عصر نو، بسیاری از بچه ها ممکن است در بعضی مواقع با یادگیری موضوع یا مهارت مشکل داشته باشند. اگر این مشکل تداوم داشت، می تواند نشانه ای از اختلال یادگیری باشد. اختلال یادگیری در بچه ها معمولا با افت تخصیلی همراه است که باید با راهکارهای درمانی مناسب برطرف گردد.

تعریف اختلال یادگیری در بچه ها
اصطلاح اختلال یادگیری برای توصیف دانش آموزانی به کار می رود که در آموختن درس یا مهارت خاصی با مشکل روبرو هستند، اما جزو بچه ها استثنایی محسوب نمی شوند و در ظاهر و رشد این بچه ها ناهنجاری خاصی دیده نمی شود.
بچه های که دچار اختلال یادگیری هستند، از هوش عادی برخوردار هستند، به خوبی صحبت می نمایند و مهارت های ارتباط برقرار کردن و بازی آنها نیز مانند سایر همسالان خود است. در منزل نیز والدین شاهد رفتار غیرطبیعی از سوی آنها نیستند و می توانند مسئولیت هایی که از سوی والدین به آنها واگذار می شود را به خوبی انجام دهند. این مودمان تنها در به جریان اندازی اطلاعات برای بیان کردن به خصوص نوشتن دچار مشکل هستند.
علت های اختلال یادگیری
علت بروز ناتوانی های یادگیری به طور کامل شناخته شده نیست، بااین وجود تجربه درمانگران ثابت نموده است که ناتوانی های یادگیری، مفهومی چندرشته ای دارد و باید میان کارشناسان رشته های گوناگون در این امر ارتباط برقرار باشد. بعضی از عوامل تاثیر گذار در بروز این اختلال به توضیح زیر است:
- عوامل محیطی، عوامل محیظی بسیاری می توانند در بروز ناتوانی یادگیری نقش داشته باشند که از آن جمله می تواند به تغذیه نامناسب کودک اشاره نمود.
- عامل فیزیولوژیکی، تعداد زیادی از متخصصان این اختلال را ناشی از آسیب دیدگی مغز و صدمات وارده به دستگاه عصبی می دانند.
- ژنتیک، بعضی شواهد نشان می دهند که در بعضی از خانواده، اختلال در یادگیری بیشتر به چشم می خورد، در نتیجه می توان گفت ژنتیک یکی از عوامل موثر در بروز این اختلال در بچه ها است.
- عوامل بیوشیمیایی، اختلال متابولیکی نظیر کم کاری غده تیروئید و هایپوگلیسمی می توانند بعضی از عوامل ابتلا به اختلال یادگیری محسوب شوند.
- اتفاقات زمان تولد، گاهی اتفاقاتی که در هنگام تولد و روزهای اول زندگی رخ می دهد، می توانند دلیلی بر ناتوانی های یادگیری باشند، از جمله این عوامل می توان به سیانوزه و زردی در نوزادان اشاره نمود.
- تاخیر رشد، تاخیر رشد و عدم ظهور نشانه های رشد مطابق با سن کودک می تواند در سال های آینده زندگی وی منجر به بروز اختلال در یادگیری شود. البته در اغلب این موارد، با عظیم شدن کودک، علائم ناتوانی در یادگیری نیز از بین می رود.
- عوامل آموزشی، گاهی عوامل آموزشی مانند عدم تدریس کافی، انتظارات زیادی آموزگاران، ضعف برنامه آموزشی، نداشتن انگیزه و غیره منجر به این اختلال می شود.
عوامل دیگر مانند مسائل تنفسی و آلرژی ها نیز می توانند منجر به اختلال یادگیری شوند. به علاوه بچه ها در حال رشد به تجربیاتی نیاز دارند که به آنها آموزش دهد، چگونه بیاموزند. در نتیجه اگر کودکی این آموزش ها و تجربیات را به وسیله بازی و غیره دریافت نکند، با اختلال در آموختن روبرو خواهد شد.
علائم
تشخیص اختلال یادگیری در بچه ها ممکن است سخت باشد، اما اگر کودک شما علائم زیر را دارد، احتمالا به اختلال یادگیری مبتلا است:
- در فهمیدن و پیروی کردن از دستورالعمل ها مشکل دارد
- در به یاد آوردن مسائلی که به او گفته شده است، مشکل دارد
- در راه رفتن، ورزش کردن یا مهارت هایی از قبیل نگه داشتن یک مداد با ضعف در هماهنگی روبرو است
- وسایل مورد نیاز برای تکالیف مثل کتاب های مدرسه و دفتر و غیره را گم می نماید یا جا می گذارد
- در فهمیدن مفهوم زمان، مشکل دارد
- در مقابل انجام دادن تکالیف یا فعالیت هایی که نیاز به خواندن، نوشتن یا تحلیل دارد، مقاومت می نماید یا هیچگاه نمی تواند تکالیف را بدون یاری عمده والدین کامل کند
- اعتراض می نمایدیا واکنش های هیجانی شدید در مدرسه نشان می دهد. همچنین در زمان انجام تکالیف تحصیلی از قبیل خواندن دروس واکنش شدید هیجانی از خود نشان می دهد
- روخوانی سخت، کند و نادرست کلمات
- اشکال در درک معنی آنچه که خوانده می شود
- مسائل هجی کردن
- مسائل نوشتاری فراوان
- مشکل در یادگیری مفاهیم و معانی اعداد یا محاسبات
- اشکال در استدلالات ریاضی
درمان اختلال یادگیری
بچه های که دچار اختلال یادگیری هستند، معمولا به آموزش های بیشتری نسبت به همسالان خود برای یادگیری یک موضوع نیاز دارند. بنابراین برای آنکه بچه ها دریادگیری نسبت به همسالان خود عقب نمانند، می توان از کلاس های فوق برنامه یاری گرفت. در مرحله بعد باید به یاری اولیاء مدرسه یا پزشک، تشخیص داده شود که آیا نیاز به مداخله درمانگر هست یا آموزش های اضافی کفایت می نماید. اگر والدین حس نمایند که اختلالاتی در رفتار و احساسات کودک نیز وجود دارد، حتما باید به سراغ ارزیابی های تخصصی و مراقبت های بهداشتی مورد نیاز بفرایند.
به طور کلی برای غلبه بر مشکل اختلال یادگیری کودک، والدین، آموزگار و درمانگر باید در ارتباط باشند تا علت بیماری و درمان مناسب آن را پیدا نمایند. توجه داشته باشد که بچه ها با اختلال یادگیری خاص باید از خدمات آموزشی ویژه استفاده کند.
نقش خدمات درمانی
درمانگرها و به طور کل افرادی که مراقبت های بهداشتی را انجام می دهند، نقش مهمی را در درمان اختلال یادگیری در بچه ها دارند. همکاری میان این افراد و مدارس به بچه های که این اختلال یا دیگر ناتوانی های یادگیری را دارند، یاری می نماید تا خدماتی مناسب شرایط خود دریافت نمایند.
درمان اختلال یادگیری در بچه هاحمایت از بچه ها مبتلا
بچه ها مبتلا به این اختلال به علت مسائلی که در فرایند تحصیلی دارند، معمولا دچار کاهش اعتماد به نفس هستند و منزوی می شوند. بنابراین بسیار مهم است که از وی حمایت کنید تا دچار پرخاشگری، اضطراب و حس ناامنی نشود. بنابراین والدین باید با ایجاد محیطی گرم و صمیمی در منزل از کودک حمایت نمایند تا وی بتوانند احساسات و افکار خود را بیان کند.
توجه داشته باشید که این یک اختلال است، بنابراین نباید به دنبال حل کردن این موضوع از روش های مانند تنبیه کردن باشید، این اقدامات تنها شرایط را برای فرزند شما وخیم تر می نماید. والدین این بچه ها باید به یاد داشته باشند که آرامش آنها در برخورد با این اختلال و حمایت از کودک نقش مهم در آینده فرزندشان دارد.
تفاوت اختلال یادگیری با معلولیت
اختلال یادگیری شرایطی از قبیل ناتوانی ادارکی، نقص جزئی در مغز و صدمه خفیف به مغز را شامل می شود. در نتیجه مسائلی نظیر معلولیت های شنیداری، دیداری و عقب ماندگی ذهنی که منجر به اختلال در یادگیری می شود را دربر نمی گیرد. اختلال در یادگیری به طور کلی بچه ها و نوجوانانی را شامل می شود که دچار ناتوانی های یادگیری خاصی هستند. این افراد به آموزش هایی بیشتر و باکیفیت تر نیاز دارند تا ضعف یادگیری آنها را جبران کند.
سخن آخر
رشد فرزندتان را تنها در موفقیت تحصیلی نبینید، بلکه بر رشد همه جانبه وی تمرکز کنید. اط رطف دیگر شما باید آرامش خود را حفظ کنید، زیرا ممکن است مراقبت از چنین فرزندانی خسته نماینده باشد، اما به یاد داشته باشید اختلال یادگیری دلیلی بر عدم موفقیت کودک در آینده نیست و با صبر و حوصله والدین، کودک به سادگی می تواند به این مشکل غلبه کند. ارتباط با والدین دیگری که دارای فرزند با اختلال یادگیری هستند، می تواند به شما یاری کند. از اینرو خواهشمندیم در صورتی که کودک شما نیز به این اختلال روبرو است یا تجربه ای در زمینه درمان اختلال یادگیری دارید، نظرات خود را با ما و سایر مخاطبان انگیزه در بخش ارسال پیغام به اشتراک بگذارید.
منبع: مجله انگیزه