آلودگی ماهی های دریای خزر
به گزارش وبلاگ عصر نو، عزیر عابسی، عضو هیئت علمی دانشگاه نوشیروانی بابل بر آلودگی زیستگاه آبزیان دریای خزر تاکید نمود. در گزارش این استاد دانشگاه تعیین شد که بافت های عمده ماهیان دریای خزر به جیوه و نیکل آلوده است. خصوصا ماهی کفال از لجن کف دریا تغذیه می نماید.

با اشاره به مصرف یا عدم مصرف ماهی کفال که از دریای خزر صید می گردد، اظهار کرد: به طور کلی ماهی کفال، ماهی بومی دریای خزر نیست و حدود 50 تا 70 سال قبل وارد این دریا شده و در این منطقه ها در حال تکثیر و پرورش است.
علیرضا بریمانی با بیان اینکه در دریای خزر یکسری آلودگی ها وجود دارد که به وسیله رودخانه ها، فاضلاب های خانگی و کارخانه ها وارد آن شده اند، توضیح داد: اندازه بسیار زیادی جیوه، سرب و سایر عناصر وارد دریای خزر شده و آسیب های زیاد و جبران ناپذیری را وارد کرد. نکته مهم اینجا است که از آنجایی که دریای خزر به سایر دریاها راه ندارد، این آلودگی ها در آن باقی می ماند.
این دامپزشک اعلام کرد: می توان گفت که همه ماهی هایی که در دریای خزر وجود دارند، دارای اندازهی آلودگی فلزات سنگین مانند سرب و جیوه هستند که موجب بیماری های خیلی سخت همچون مننژیت، کم خونی، درد مفاصل و استخوان در انسان می شوند و بیشترین بیماری مربوط به درد مفاصل است.
بریمانی با اشاره به اینکه ماهی کفال از بین ماهی های دریای خزر به دلیل غیربومی بودن درگیری باکتریایی و عفونی بیشتری دارد، گفت: کفال یک ماهی کف خوار است و از کف دریا تغذیه می نماید، از سویی دیگر این فلزاتی که نام برده شد، نیز در کف دریا جمع و وارد جیره غذایی ماهی می شوند.
وی با اشاره به اینکه ماهی کفال در سرانجام عمر خود، به روی آب می آید و با نزدیک شدن به ساحل در تور صیادان گرفتار می گردد، ادامه داد: ورود این ماهی به بازار ماهی فروشان بسیار خطرناک است و ضربات جبران ناپذیری وارد می نماید.
این دامپزشک توضیح داد: علاوه بر این نمی توان گفت که خوردن ماهی کفالی که حتی درست صید می گردد، از نظر پزشکی و دامپزشکی صحیح است چرا که تمامی ماهی های دریای خزر اندازهی درگیری فلزات سنگین دارند، اما درگیری ماهی کفال به نسبت بقیه بیشتر است.
بریمانی تاکید نمود: شیلات بیش از 10 تا 15 سال قبل فروش ماهی کفال و حتی صید آن را ممنوع نموده بود و اصولا نباید شاهد خرید و فروش این ماهی در سواحل دریای خزر و بازار بود، اما متأسفانه فروش آن خیلی زیاد است و برخی ها به صیادان و آشنایان خود می فروشند.
وی با تاکید بر اینکه توصیه می گردد به هیچ عنوان از ماهی کفال استفاده نگردد، یادآور شد: از نظر شیلات نیز به طور کلی مصرف ماهی کفال منتفی است و به هیچ وجه نباید خورده گردد و مردم هم باید در جریان باشند.
بریمانی گفت: از آنجایی که مصرف ماهی در سبد غذایی خانواده ها باید باشد، توصیه می گردد که از ماهی هایی استفاده گردد که جیره غذایی خود را از کف دریا دریافت نمی نمایند.
منبع: ایسنا
منبع: همگردی